Anarkiv Anarkiv

Inledning

Anarkiv är ett databasprogram för släktforskning och hembygdsforskning. Anarkiv registrerar persondata, vigseluppgifter, fria notiser och löpande text, släktskapsrelationer upprättas automatiskt löpande under arbetet. Dessutom kan tabeller med valfritt innehåll fogas till databasen, exempelvis hemmansuppgifter eller soldatuppgifter.

Anarkiv kan vid sidan av uppgifter om personer och släkter också hantera ren hembygsforskning, dvs orter och gårdar och motsvarande kan beskrivas i ord och bild och till detta kan knytas ägare, födda och döda, bilder och webadresser.

Anarkiv gör uppgifterna tillgängliga till exempel i form av orts- och gårdstavlor, ansedlar, antavlor, stamtavlor och sorterade listor. Dessutom kan hela eller delar av databasen sparas som html-filer för internet. Eller om man så vill, kan hela databaser läggas upp på internet och där göras sökbara.

Aktuell Person

Anarkiv kan läsa och spara (importera och exportera) data i det "internationella släktforskarformatet" Gedcom. Med hjälp av Gedcom kan data från andra släktforskarprogram läsas in i och behandlas i Anarkiv.

Anarkiv har utvecklats med Microsoft Visual Studio, speciellt Visual Basic och Microsoft Access, dvs för databashanteringen används Microsofts databasmotor som också används i Microsoft Access. För AnArkiv X behövs en dator utrustad med Windows 10 (eller senare när det blir aktuellt), och åtminstone 10 MB ledigt utrymme på hårddisken. Ytterligare utrymme krävs förstås för de databaser som skapas och för de bilder som används.

Anarkiv har fått sin nuvarande Windowsskepnad under ett arbete som påbörjades 1992 för den tidens Windows 3.0 och 3.1, alltså de i praktiken första användbara Windows-versionerna. (En version av Anarkiv för en tidigare föregångare för dåtidens enklare datorer startades redan 1984).

Frågor om och synpunkter på Anarkiv tas välkommet emot, smidigast via e-post eller facebook. Nyheter, tillägg och ändringar hittas på samma sätt enklast på Anarkivs platser på nätet.

Mer information för Anarkiv finns på internet.
Web-adress: www.anarkiv.se
Facebook: AnArkiv X och Anarkivs Forum
E-post: anarkiv@anarkiv.se