Anarkiv Anarkiv Anarkiv

Inledning

Anarkiv är ett databasprogram för släktforskning. Anarkiv registrerar persondata, vigseluppgifter, fria notiser och löpande text, släktskapsrelationer upprättas automatiskt löpande under arbetet. Dessutom kan tabeller med valfritt innehåll fogas till databasen, exempelvis hemmansuppgifter eller soldatuppgifter. Uppgifterna kan göras tillgängliga till exempel i form av ansedlar, antavlor, stamtavlor och sorterade listor. Dessutom kan hela eller delar av databasen sparas som html-filer för internet.

Aktuell Person

Anarkiv kan läsa och spara (importera och exportera) data i det internationella "släktforskarformatet" Gedcom. Med hjälp av Gedcom kan data från andra släktforskarprogram läsas in i och behandlas i Anarkiv. (Det tidigare vid sidan av Gedcom använda DDX-formatet har utgått.)

Anarkiv har utvecklats med Microsoft Visual Studio, speciellt Visual Basic och Microsoft Access, dvs för databashanteringen används Microsofts databasmotor som också används i Microsoft Access.. För Anarkiv behövs en dator utrustad med Windows 95 eller senare, och åtminstone 10 MB ledigt utrymme på hårddisken. Ytterligare utrymme krävs förstås för de databaser som skapas och för de bilder som används.

Anarkiv har fått sin nuvarande Windowsskepnad under ett arbete som påbörjades 1992 för den tidens Windows 3.0 och 3.1, alltså de i praktiken första användbara Windows-versionerna. (En version av Anarkiv för en tidigare föregångare för dåtidens enklare datorer startades redan 1984).

Frågor om och synpunkter på Anarkiv tas välkommet emot, smidigast via e-post. Nyheter, tillägg och ändringar hittas på samma sätt enklast på Anarkivs webbplats.

Mer information finns på internet.
Web-adress: Anarkiv (www.anarkiv.se)
Facebook: Anarkivs Facebook-sida och Anarkiv Forum
E-post: anarkiv@anarkiv.se